Kui soovid valla lasta oma sisemist kirge kohvi vastu ja valmistada kodus või kontoris üks tõsiselt maitsev kohvielamus, tõstatab see kindlasti ka küsimuse: “Millised kohvioad on parimad?”. Kodus ja kontoris kohvi valmistamisel on sul mitmeid valikuvõimalusi, kuid lõpuks taandub see kõik siiski kvaliteetsetele kohviubadele ja sinu maitse eelistustele. Alates kohviubade sordist ja piirkonnast kuni röstimise ja jahvatamiseni välja.
Järgnevas artiklis anname sulle ülevaate millised on erinevad kohviubade tüübid, kus kohvi kasvatatakse, kuidas valida kohvirösti ning millised on veel need kaalutlused, mida silmas pidada kohviubade valimisel. Siin on peamised tegurid, mis aitavad sul valida parimaid kohviube, millest saad täiusliku tassi kohvi.
Kohviubade sordid – robusta ja araabika
Kohviube on sama palju kui veiniviinamarju. Et meil oleks lihtsam, on kohvitööstuses kasutusel peamiselt kaks kategooriat – araabika ja robusta. Kas tegemist on araabika kohviubadega või robusta kohviubadega, saad hõlpsasti teada lugedes kohvipakendit.
Araabika kohvioadAraabika kohviubadel on kohvi õrn maitse ja madal happesus, mida leiad enamikust kohvikutest. Lihtsalt joomiseks ja igapäevaseks nautimiseks soovitatakse just araabika kohviube. |
Robusta kohvioad
Robusta kohviube saab kasvatada karmimas kliimas, kus on vähem vett, mis muudab nende kasvatamise ökonoomsemaks. Sellegipoolest on neil kohviubadel ka happelisem ja mõrkjam maitse – mitte see, mida tihtipeale soovitakse oma ideaalsesse kohvitassi. Kuid loomulikult on kindlasti suur hulk inimesi, kes eelistavad just robusta ube. Seega kindlasti proovi, et leida ka enda jaoks sobivaim!
Sageli ongi joodavad kohvid just robusta ja araabika kohviubade segud. Kusjuures nii on see segu kofeiinisisalduselt rikkam kui vaid 100% araabika kohv.
Kohviubade päritolu
Kui oled maitsnud erinevaid kohvisid, siis tead ehk ka, et erinevad kohvipiirkonnad pakuvad tohutult erinevaid maitseid. Ehk siis kohviube ostes pea silmas, et kohviubadest tehtava kohvi maitse sõltub suuresti sellest, kus need on kasvatatud.
Siin on mõned laiemate kohvikasvatuspiirkondade iseloomulikud maitsenoodid:
Kesk-Ameerika kohvioad
- Mahe
- Puuviljane
- Peenelt pähkline
- Hele, happeline (mitte hapu)
Lõuna-Ameerika kohvioad
- Kerge magusus
- Mahedad
- Karamelli ja mee nüansid (eriti Colombia kohv)
Aasia kohvioad
- „puidune“
- Maalähedane
- Madala happesusega
Aafrika kohvioad
- Veini, marjane vihje
- Puuviljane, lilleline
- Etioopia päritoluga kohviubadel on tihtipeale tugev mustikamaitse
Kerge kuni keskmise röstiga ühe päritoluga kohvid võimaldavad kohvi ainulaadsetel piirkondlikel omadustel läbi paista.
Mõned kohvibrändid võivad hea tassi kohvi saamiseks segada erinevatest piirkondadest pärit kohviube. Põhjus on selles, et maitset võivad mõjutada paljud erinevad tegurid, sealhulgas kasvutingimused ja aastaaeg. Nö. kuulikindlad kohvioad sisaldavad Columbiast, Guatemalast ja El Salvadorist pärit kohviube, et luua täiuslikult tasakaalustatud maitseprofiil.
Kohviubade valimine kasvukõrguse järgi
Veel üks kaalutlus täiusliku kohvioa valimisel on kõrgus. Loe pakendit ja otsi kõrgel kasvanud kohviuba, mis annab rikkalikuma ja täidlasema maitse kui merepinnale lähemal kasvatatud kohv.
Kohviubade röstimine – kuidas valida kohviube sõltuvalt kohviubade röstimise tasemest?
Milline kohvijuhend oleks täielik ilma põhjaliku selgituseta kohviubade röstimise osa välja jättes? Lõppude lõpuks on võimatu vastata küsimusele: “Millised kohvioad on parimad?” sukeldumata esmalt igasse röstitüüpi.
Kohviubade röstimisel tuleb kohviubade maitse täielikult esile. Asja teeb keerulisemaks see, et kohviube ei röstita ühepalju. Kergemad röstid annavad marjade, karamelli, šokolaadi, vürtside või isegi lilleliste nootide maitse. Tumedamad röstid kipuvad esile tooma tugevama röstitud maitse, mis võib ületada heledamad piirkondlikud maitsed.
Levinud on eksiarvamus, et mida tumedam ja mõrkjam on kohv, seda rohkem on selles kofeiini. See pole tõsi. Röstimine kõrvetab kofeiini ära, nii et heledalt röstitud kohvioad on suurema kofeiinisisaldusega kui tumedad. Üks röst ei pruugi olla parem kui teine - kõik sõltub eelistustest.
Kohvioad ja hele röst
Hele röstimine tähendab, et kohvioad puutusid kuumusega kokku kõige vähem aega ja valmistoode on helepruuni värvi.
Kerged röstid säilitavad kohvioa piirkondlikud omadused. Maitseprofiil on mahe, erk ja üldse mitte mõru. Kerge kohviubade röst annab ka kõrgeima happesuse, mis kohvis ei ole sama, mis hapukus. Ükski kohv ei tohiks maitseda hapult. (Kui sinu kohv on hapu, tähendab see, et tootmisprotsessis läks mingil hetkel midagi valesti.) Selle asemel viitab happesus kohvi eredale ja elavale kvaliteedile.
Keskmiselt röstitud kohvioadKeskmised röstid kaotavad veidi happesust ja omandavad röstisema maitse. See maitse ületab mõned piirkondlikud noodid, kuigi piirkondlikud omadused tulevad siiski teatud määral esile. Keskmiste röstide kofeiinisisaldus on madalam kui heledatel ja rohkem kui tumedatel röstidel. |
Tumeda röstiga kohvioad
Tumeda rösti saavutamiseks soojendavad kohviröstijad oad kõrgemal kuumusel. Kõrge temperatuur eraldab palju looduslikke õlisid, nii et kohvioad omandavad läikiva tumepruuni iseloomu. Röstitud maitsed tulevad esile ja saadud kohv võib maitseda mõrkjalt.
Kuna tumeda röstiga kohvioad on kuumuse käes kõige kauem, on neis kõige vähem kofeiini. Mis puutub maitsesse, siis tumeda röstiga kohvil ei ole heledama röstiga kohvi erksat happesust ja piirkondlikke eripärasid on vaevu märgata. Inimesed, kes hindavad röstitud kvaliteeti peente piirkondlike maitsete asemel, eelistavad tumedaid röstisid heledale või keskmisele.
Oma uute kohviteadmiste abil tead nüüd, mida kohviube ostes silmas. Lõppkokkuvõttes vajab see, et leida parimad kohvioad enda jaoks, erinevate röstide maitsmist, kuni leiad oma maitsele kõige sobivama. Kui soovid nõu, milline on parim kohviuba kontorisse või koju, võta meiega julgelt ühendust! Saame anda sulle nõu ja jagada kogemusi vastavalt oma klientide tagasisidele ning enda kogemustele!