You are currently viewing Espressomasinad – Millist espressomasinat valida?

Espressomasinad – Millist espressomasinat valida?

Espressomasinad on tänapäeval väga populaarsed ja seetõttu on ka valik üsna suur. Selleks, et sinu tehtav valik hea ja õige oleks, toon tänases postituses välja peamised asjad, mida endale kohvimasinat valides silmas peaksid pidama.

Täisautomaatsed espressomasinad

Täisautomaatsed espressomasinad võimaldavad valmistada värsketest ubadest tehtud kohvi ühe nupule vajutusega. Kuivõrd kohv valmistatakse rõhu all, siis on tulemuseks jook, mis on hea maitse, lõhna ja crema kihiga.

Täisautomaatsete espressomasinate suur eelis on see, et nende abil saad valmistada mitte ainult kohvi vaid ka muid kuumi jooke. Näiteks võimaldab täisautomaatne espressomasin valmistada kuuma vett (nt tee jaoks) või vahustada piima.

Paljudel masinatel on lisaks juures veel ka võimalus enda maitse järgi jookide kangust programmeerida. Tasub küll silmas pidada, et mida rohkem on masinal funktsioone, seda suurem on tema hind.

Masina miinuseteks on mõnevõrra suurem hind võrreldes teiste masinatega ja see, et nad vajavad regulaarset hooldust. Samuti on täisautomaatsed espressomasinad mõõtudelt suuremad, st et nad võivad rohkem ruumi võtta.

Vaata meie pakutavaid täisautomaatseid espressomasinaid siin.

Poolautomaatsed espressomasinad

Poolautomaatsed klassikalised espressomasinad

Poolautomaatsed espressomasinad (a.k.a „käpaga masinad“) sobivad kasutajale, kes erinevalt tavalisest „valan kohvi presskannu ja ootan“ lähenemisest naudivad kohvi valmistamise protsessi.

Poolautomaatne espressomasin annab sulle võimaluse tervet kohvi valmistamise protsessi otsast lõpuni juhtida. Saad kontrollida kõiki alates värskete kohviubade jahvatamisest kuni piima vahustamiseni välja.

Selle masina plussiks on asjaolu, et enamik neist on suhteliselt minimalistliku ja peene disainiga, mistõttu peaksid kenasti sobima igasse kohvikusse.

Masina miinuseks on samas see, et kohvi valmistamisele kuluv aeg on suurem.

Vaata meie pakutavaid klassikalisi espressomasinaid siin.

Kuidas leida endale sobilik espressomasin?

Selleks, et leida endale sobilik espressomasin, võta veidike aega ja kaardista ära oma ootused ja vajadused. Sealjuures mõtle läbi vastused alljärgnevatele küsimustele.

Millist tüüpi kohvi ma eelistan?

Neile, kes lisaks mustale kohvile veel ka piimaga kohvi või kohvijooke (latte, macchiato, cappuccino jms) armastavad, sobivad masinad, millel on ka piimavahustaja juures.

Juhul kui oled kakao või kuuma šokolaadi sõber, siis vaata, et sinu soovitud mudel ka seda võimaldaks teha. Mõistlik oleks valida espressomasin, mis saab vaevata hakkama nii sooja kui ka korralikult vahustatud piima valmistamisega.

Kui mitu tassi kohvi päevas soovid valmistada?

Kodus kohvi valmistajale sobib nii kapselkohvimasin, poolautomaatne espressomasin kui väiksem täisautomaatne espressomasin. Kui aga valmistatakse kohvi töökohal või kohvikus, kasutajaid on rohkem ja päevas tuleb korraga valmistada rohkem tassitäisi, siis tuleks kindlasti valida võimekas täisautomaatne espressomasin või professionaalne poolautomaatne käppadega espressomasin.

Näiteks: kui sinu peres on rohkem kui 3 kohvisõpra, kes kõik joovad mitu tassi päevas, siis oleks mõistlik valida masin, millel vähemalt 1,8l mahutav veepaak ja vähemalt 15 kohviportsjonit mahutav kohvipaksu sahtel.

Kui otsid endale masinat, mis sobiks näiteks kontorisse, kus on palju rahvast ja seega valmistatavate tasside arv on küllaltki suur, siis tasub soetada kindlasti professionaale espressomasin.

Mida espressomasinad teha võimaldavad?

Kõik masinad on erinevate võimalustega ja sina peaksid leidma endale sellise, mis pakub just neid funktsioone, mida sul vaja on. Jälgi sealjuures, et masinat saaks seadistada sinu valitud kohvioa sordi ja sinu maitse järgi.

Kui masin seda ei võimalda, siis pead arvestama sellega, et võid erinevate kohvijookide tegemisel masina seadistamise peale märgatavalt aega kulutada.

Espressomasina hooldus – on sul selleks aega?

Selleks, et masin kauem vastu peaks, vajab ta korralist hooldust. Mida keerukam on masin, seda rohkem aega kulub tema hooldamise peale. Kuivõrd täisautomaatsed  masinad sisaldavad ka piimasüsteeme, siis on nende hooldamine võrreldes poolautomaatse espressomasina või kapselkohvimasinaga keerukam ja aega nõudvam.

Seetõttu tasub juba eelnevalt välja vaadata, kas sinu soovitud espressomasin tuleb igal hoolduskorral lahti võtta või on tal olemas sisse ehitatud puhastus- ja loputusprogramm.

Kvaliteetsed espressomasinad aitavad sind ka hoolduse juures näidates oma värvilise displei peal seda, mida ühes või teises hoolduse etapis ette peaksid võtma.

Espressomasinate hooldus näeb ette seda, et sa peaksid kasutama spetsiaalseid hooldusvahendeid, mistõttu vaata juba varakult valmis nende saadavus ja maksumus. Mida korralikumalt sa oma kohvimasinat hooldad, seda kauem ta ka vastu peab.

Millise disainiga espressomasin sinu kööki sobib?

Nagu eelpool mainitud, siis täisautomaatsed espressomasinad võtavad rohkem ruumi kui kapselkohvimasinad ja tavalised filterkohvimasinad. Seetõttu tasub juba eelnevalt oma köögis ringi vaadata ja leida koht, kuhu ostetav kohvimasin kenasti ja stiilselt ära mahub.

Lisainfona tasub teada, et uued ja kvaliteetsed espressomasinad on tehtud selliselt, et neil on peal topelt korpus. See tagab, et masina kasutamisel tekkiv müra ei ole ülemäära suur.

Milline on sinule sobiva espressomasina hind?

Kodukasutajale, kes otsib endale sobilikku masinat, tasuks ilmselt vaadata kapselkohvimasinate poole, sest korraliku masina saad juba ca. 100 euro eest.

Soovitan küll veidi suurema eelarve puhul valida masin, mis ka piimavahustajat sisaldab. Meie poes vastab neile tingimustele Tchibo Cafissima Latte, mille leiad siit.

Kapselkohvimasinad võimaldavad kohvitassi hinda madalal hoida (ca 25-35 senti tass) ja nende kasutamine ja hooldamine on äärmiselt lihtne. Samas on miinuseks see, et nende funktsionaalsus on veidi piiratud ja sa pead vaatama, et ostetud kohvikapslid sobiksid sinu masinale.

Kohvisõber, kelle espressomasin peaks sisaldama rohkem funktsioone, peaks aga pool- ja täisautomaatsete espressomasinate seas ringi vaatama. Need masinad sisaldavad kõige uuemat tehnoloogiat ja rohkem võimalusi. Soovitan küll eelnevalt kriitiliselt mõelda, kas sul kõiki neid pakutavaid funktsioone ka tegelikkuses vaja läheb, sest mida keerukam masin, seda suurem ka tema hind.

Kui pikk on espressomasinale pakutav garantiiaeg?

Erinevad tootjad ja võivad oma kohvimasinatele ande erineva pikkusega garantii. Kodukasutusse mõeldud espressomasinatel on reeglina garantii 2 aastat kuid professionaalseks kasutamiseks mõeldud seadmetel ainult 1 aasta.

Kohvimasinat ostes küsi müüjalt konkreetse masina garantiiaega. Päikesekohvist professionaalse kohvimasina ostja saab aga huvi korral garantiiaega juurde osta isegi kuni 4 aastat.

Kokkuvõtteks: Millist espressomasinat valida?

Nagu sa eelpool sellest artiklist võisid lugeda, siis see, millist espressomasinat valida tasuks eelnevalt omalt poolt rahulikult läbi mõelda. Meie salongist aga leiad kvaliteetsed espressomasinad, mis sobivad nii koju, kontorisse kui ka kohvikutesse/tanklatesse. Astu meie juurest läbi ja kindlasti oskame omalt poolt vastavalt sinu vajadustele ka veel täiendavaid soovitusi anda.

Kõik meie poolt hetkel pakutavad kvaliteetsed espressomasinad leiad siit »