You are currently viewing Miks ja kuidas puhastada täisautomaatset espressomasinat? Osa 2.

Miks ja kuidas puhastada täisautomaatset espressomasinat? Osa 2.

Eelmises postituses rääkisime sellest, miks on regulaarne kohvimasina hooldus nii vajalik. Loe kindlasti ka seda!

 

Kui sagedasti tuleb teha kohvimasinale hooldus?

Kohvimasina puhastamine ja hooldamine on üsna lihtne, hõlpsasti teostatav ja nõuab minimaalset pingutust… kuid mõistet isepuhastus võib võtta väga sõna-sõnalt.

 

Pole absoluutselt ühtegi espressomasinat, mis ei nõuaks hooldust. See kehtib igat tüüpi espressomasinate kohta – olgu see siis manuaalne, tavakasutaja või tööstuslik. Kui seda kasutatakse täisautomaatika kontekstis, viitab termin isepuhastuv lihtsalt loputustsüklile, mis aktiveerub masina sisse- ja väljalülitamisel.

 

See loputustsükkel on ette nähtud joogiseadme ja doseerimispea loputamiseks. Loputamine on oluline, kuna see eemaldab kohvijäägid ja tagab, et masin on järgmise kohvi väljastamiseks valmis. Loputustsükkel, mis aktiveerub masina sisselülitamisel, soojendab keeduplokki ja kohvipressi doseerimispead, et maksimeerida esimese espresso temperatuuri.

 

Ei saa öelda täpset sagedust kohvimasina hooldusele kuna on teatud toiminguid, mida tuleb teha igapäevaselt, teisi aga kord kuus või veel harvem. Seepärast olemegi toonud sulle allpool välja juhendi, et mida ja kui tihti puhastama peaksid.

 

Kohvimasina puhastamine vastavalt vajadusele (iga paari päeva järel)

Tilgakandik ja mustuse sahtel on kaks komponenti, mida tuleb vastavalt vajadusele puhastada. Kui sageli sa neid puhastad, sõltub sellest, kui palju kohvi sa iga päev valmistad ja millal need komponendid täis saavad.

Kohvimasina tilgaalus

Tilgaalus, see on kandik, mille peal asub sinu kohvitass, kogub loputustsüklist üleliigse kohvi või vee. Siia satub ka kohvi valmistustsükli liigne vesi. Olenevalt sellest, kui palju kohvi sa iga päev valmistad, pead võib-olla tühjendama seda iga päev või vähemalt iga paari päeva tagant.

 

Kohvipaksu sahtel

Teine osa sagedasemast puhastamisest, mida sinu kohvimasin vajab, on prügisahtli tühjendamine. See on sahtel, kuhu kohvi valmistamisel kasutatud kohv läheb. Kui jätad vana kohvipaksu mitmeks päevaks prügisahtlisse, võib see põhjustada hallituse teket. (NB! Kohvipaksu võid kasutada väetisena oma aias või toataimedel!).

 „Jälgi prügisahtli täituvust“ Kohvimasin WMF1100S kohvipaksu sahtel

 

Piimatoru

Liigume edasi piima juurde. Oluline on hoida masinal olevat piimatoru auruotsik puhtana. Selle hooldamata jätmisel tekib ebameeldiv lõhn ja piim võib auruotsiku ummistada. Automaatse piimavahustaja puhul on see veelgi olulisem.

 

Kui sinu kohvimasinal on traditsiooniline metallist aurutoru, võiksid pesta seda pärast iga kasutuskorda.

 

Automaatse piimavahustajaga kohvimasinate puhul tuleb automaatvahustaja masinast eemaldada, selle erinevateks osadeks lahti võtta, et põhjalikult puhastada. Kuid kui oled väga tubli selles, et pärast piimapõhise joogi valmistamist lased läbi automaatvahustaja puhast vett, ei pea sa seda iga kord osadeks lahti võtma. Põhjalikumat puhastust tuleb teha siiski kord nädalas (olenevalt kasutusest).

 

Piimakann, piimakarahvin

Sarnaselt piimavahustajale tuleb ka piimakarahvini korralikult puhastada. Kui see on tühjaks saanud, loputa see kindlasti läbi hästi kuuma veega. Olenevalt kasutusest võib osutuda vajalikuks põhjalikum puhastamine, kasutades spetsiaalselt piimast puhastuse vahendit.

 

Piimasüsteemi puhastusvahendid on rasvaeemaldusvahendid, mis on spetsiaalselt loodud piimaga kokkupuutuvate espressomasina komponentide puhastamiseks. Raske on täpselt öelda, kui sageli peaksid neid kasutama, sest see sõltub tõesti sellest, kui sageli sa piimapõhiseid espressojooke jood ja kui usin oled komponentide puhastamisel kohe pärast joogi valmistamist.

 Miks ja kuidas puhastada täisautomaatset espressomasinat? Osa 2. 3 „Piima kvaliteeti hoiab piimakülmik“

 

Iganädalane kohvimasina hooldus

Igat tüüpi seadme puhastamisel loe kindlasti kasutusjuhendit. See peaks olema ka sinu esimene samm, kui proovid oma uut kohvimasinat sügavamalt ja põhjalikumalt puhastada.

 

Pärast nädalast kasutamist on ülioluline, et sukelduksid oma masinasse veidi sügavamale ja puhastaksid seda põhjalikumalt.

 

Kohvipress-tõmbeplokk-keeduseade

Mõtle sellele osale kui oma espressomasina peakorterile. See on komponent, mis toodab sinu kohvi.

 

Täisautomaatsetel espressomasinatel on tavaliselt kaks erinevat tüüpi kohvipressi:

  1. mitte-eemaldatavad, mida kasutatakse sellistes kaubamärkides nagu Jura ja Krups
  2. eemaldatavad, mida kasutatakse Saeco ja Gaggia puhul.

 

Sinu espressomasina juhend peaks sisaldama konkreetseid üksikasju, mis on sinu kohvimasina margi ja mudeli jaoks asjakohased. Siin on mõned üldised protseduurid eemaldatavate moodulitega masinate jaoks.

  1. Eemalda kohvipress masinast.
  2. Loputa sooja vee all.
  3. Lase seadmel enne masinasse tagasi asetamist õhu käes kuivada.
  4. Pühi kindlasti üleliigsed kohvijäägid seadme all olevast piirkonnast.

 

NB!  Põhjalikumaks puhastamiseks võid igakuiselt kasutada kohviõlide puhastustablette.

 

Igakuine puhastus – masina katlakivi eemaldamine

Kõik masinad vajavad mingil hetkel katlakivi eemaldamist. Tavaliselt vajavad täisautomaatsed espressomasinad katlakivi eemaldamist iga ühe kuni kolme kuu tagant, olenevalt kasutusest ja täpsemalt vee karedusest.

 

Täisautomaatse kohvimasina katlakivi eemaldamiseks kasuta spetsiaalselt espressomasina puhastamiseks loodud katlakivieemalduse lahust. Täisautomaatsete espressomasinate suureks eeliseks on see, et enamik neist on programmeeritud andma sulle selle protsessi käigus juhiseid, mis teeb katlakivi hoolduse üsna hõlpsaks.

 

Loe põhjalikku artiklit kohvimasina katlakivi eemaldamisest siit!

 

Hoolitse oma espressomasina eest aastate jooksul

Iga aasta või kahe järel oleks vajalik sinu kohvimasinat häälestada. Nii nagu autod saavad kasu regulaarsest häälestamisest, mitmepunktilisest kontrollist ja põhjalikumat puhastamist, nii ka sinu espressomasin.

 

Siin pead võib-olla pöörduma koolitatud spetsialisti poole. Kvalifitseeritud remonditehnikute otsimisel tuleb arvestada, et alati on parem teha ennetavat hooldust, mitte oodata, kuni sinu masin täielikult häiret annab.

 

Siin olid siis hooldustööd, mida on vaja espressomasina tõrgeteta töötamiseks ja parimaks toimimiseks. Järgi seda hooldusgraafikut ja naudid oma espressomasinaid aastaid.

 

Kas see artikkel aitas sul mõista, kuidas oma masinat hooldada? Kui sul on küsimusi, võta meiega julgelt ühendust.